Νέα & Ανακοινώσεις
- Συνεντεύξεις -
«Χριστούγεννα στα ηρωικά Ψαρά με φόντο το απέραντο γαλάζιο» - Συνέντευξη του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Ψαρών στο «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ» του «Εθνικού Κήρυκα»
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023

Ευχαριστούμε πολύ τον Εθνικό Κήρυκα και τον Δημοσιογράφο Νεκτάριο Ντ. Χορμοβίτη για την όμορφη συνέντευξη και τη δυνατότητα που μας έδωσαν να παρουσιάσουμε τον ηρωικό μας τόπο στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού.

 

  1. Κ. Δήμαρχε, μπορείτε να μας συστήσετε επιγραμματικά τα ηρωικά Ψαρά;

 

Η Ηρωική Νήσος Ψαρών ανήκει στο νομό Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Είναι ένα μικρό νησί της ελληνικής επικράτειας με έκταση 42 τ.χλμ. και βρίσκεται σε απόσταση 10 ν.μ. δυτικά- βορειοδυτικά της Χίου. Στην επικράτειά του συμπεριλαμβάνονται ακατοίκητες, μικρές νησίδες με μεγαλύτερη σε μέγεθος τη νησίδα Αντίψαρα.

Τα Ψαρά κατοικούνται από τη Μυκηναϊκή Περίοδο (1660 π.Χ.) ενώ υπάρχουν ενδείξεις για προγενέστερη παρουσία ανθρώπων. Οι ασχολίες των κατοίκων περιλάμβαναν στην αρχή την αγροτοκτηνοτροφία. Στη συνέχεια στράφηκαν στη θάλασσα και στις ναυτικές δραστηριότητες και στην πορεία κατόρθωσαν να αναπτύξουν σε σπουδαίο βαθμό το εμπόριο.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο και στη συνέχεια υπό τον Οθωμανικό ζυγό τα Ψαρά γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση χάρη στην ονομαστή ικανότητα του εμπορικού τους στόλου. Ο πληθυσμός των Ψαρών μέχρι τα γεγονότα του ολοκαυτώματος ήταν της τάξης των 25.000 κατοίκων.

Ο ηρωικός χαρακτήρας και η αγάπη για την πατρίδα συνέβαλαν καθοριστικά στη στελέχωση του επαναστατικού στόλου και οι επιτυχίες έναντι του Οθωμανικού στόλου έμειναν στην ιστορία. Η μαχητικότητα και η αποδοτικότητα αυτή οδήγησαν στην απόβαση του Τουρκικού στόλου στο νησί που είχε ως αποτέλεσμα το Ολοκαύτωμα των Ψαρών στις 22 Ιουνίου του 1824: Το νησί κάηκε από άκρη σε άκρη και όσοι κάτοικοι -κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι- κατάφεραν να αποδράσουν διασκορπίστηκαν στη Σύρο, στον Πειραιά και στην Εύβοια. Τα Ψαρά επανακατοικήθηκαν περί το 1830.

Σήμερα, κατοικούν στο νησί περί τους 420 μόνιμους κατοίκους. Από την άνοιξη και μετά, μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου, ο πληθυσμός αυξάνεται καθώς έρχονται Ψαριανοί που διαμένουν στον Πειραιά αλλά και επισκέπτες / φίλοι του νησιού μας για τις διακοπές τους. Την περίοδο αιχμής το νησί μας τριπλασιάζει περίπου τον πληθυσμό του.

 

 

2.Ποια είναι η καθημερινότητα ενός Ψαριανού;

Πως κυλάει η ζωή στα ιστορικά Ψαρά τον χειμώνα;

 

Η καθημερινότητα στα Ψαρά αναλώνεται στις πρωινές ασχολίες των κατοίκων και στις μεσημβρινές συνεστιάσεις σε κάποιο από τα καφενεία – εστιατόρια του οικισμού. Τα απογεύματα οι άνθρωποι συναντιούνται στην πλατεία ή μαζεύονται σε σπίτια. Ο δήμος μας σε συνεργασία με τον πολιτιστικό μας σύλλογο φροντίζει για την διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων στη διάρκεια του χειμώνα με την ευκαιρία γιορτών και επετείων προκειμένου να περνά ο χρόνος των κατοίκων ευχάριστα και δημιουργικά.

 

3.Πού βασίζεται η οικονομία του νησιού;

 

Η ναυτοσύνη είναι στο αίμα του Ψαριανού. Στην πλειονότητά τους οι νέοι ασκούν το επάγγελμα του ναυτικού και υπηρετούν στον εμπορικό στόλο ως αξιωματικοί. Η «προπέλα» κινεί βασικά την οικονομία του νησιού μας. Οι κάτοικοι ασχολούνται επίσης με την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση. Η ενασχόληση με τον τουρισμό αποτελεί μια επίσης δραστηριότητα που βοηθά σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική βιωσιμότητα των Ψαρών  

 

4.Πείτε μας για τους τομείς της εκπαίδευσης και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

 

Στα Ψαρά λειτουργούν ένα νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό σχολείο και ένα γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις. Οι κτηριακές υποδομές είναι σε πολύ καλό βαθμό μιας και εκτελούνται τακτικές συντηρήσεις. Η αναλογία εκπαιδευτικού με αριθμού μαθητών είναι θα λέγαμε ιδανική για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Στην επόμενη τριετία είναι προγραμματισμένη η λειτουργία ενός σύγχρονου κέντρου πρωτοβάθμιας περίθαλψης το οποίο, με την κατάλληλη στελέχωση, θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο του νησιού. Σήμερα, υπηρετούν δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια, οι οποίοι παρέχουν την πρωτοβάθμια φροντίδα. Έκτακτα ή βαρύτερα περιστατικά εξυπηρετούνται μέσω αεροδιακομιδής από το Νοσοκομείο της Χίου.

Παράλληλα, τρεις φορές το χρόνο έρχονται στα Ψαρά εθελοντικά ιατρικά κλιμάκια και εκτελούν ειδικότερες εξετάσεις και θεραπείες στους κατοίκους.

 

 

5 Πως κυλάει η ζωή στα ιστορικά Ψαρά τον χειμώνας; Ειναι ευκολος ο χειμώνες στο ιστορικο νησι;

 

Δε θα σας ωραιοποιήσω την κατάσταση. Ο χειμώνας στα Ψαρά είναι δύσκολος, όπως και σε όλα τα μικρά και απομονωμένα νησιά της πατρίδας μας Το αίσθημα της απομόνωσης είναι έντονο. Έχουν υπάρξει φορές που οι ακραίες καιρικές συνθήκες με τους δυνατούς ανέμους έχουν απαγορέψει τον απόπλου ακόμη και του μεγάλου πλοίου στο νησί, ενώ τη τοπική ακτοπλοϊκή μας σύνδεση με την κοντινή Χίο, φαντάζει και αυτή δύσκολη. Όταν διακόπτεται η (καθημερινή) συγκοινωνία για διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Παρά τις δυσκολίες όμως η καθημερινότητα των κατοίκων δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό  το χειμώνα. Οι συναναστροφές και οι «βεγγέρες» είναι στην ημερήσια διάταξη.

 

6.Πώς είναι τα Χριστούγεννα στα Ψαρά ; Τι εκδηλώσεις υπάρχουν και ποια ντόπια έθιμα αναβιώνουν;

 

Τα Χριστούγεννα στα Ψαρά είναι μαγικά και ονειρικά. Είναι μια όμορφη εποχή του χρόνου που μας γεμίζει πάντα με προσμονή, χαρά, αγάπη και ελπίδα. Συγγενείς και φίλοι επιστρέφουν στο νησί για να περάσουμε μαζί τις άγιες μέρες. Ο οικισμός στολίζεται και πολλές εκδηλώσεις οργανώνονται.

. Φέτος, αξιωθήκαμε και φωταγωγήσαμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο μας στην κεντρική πλατεία του νησιού μας. Ο Άγιος Βασίλης μας επισκέφθηκε και χάρισε δώρα αλλά και αναμνηστικές φωτογραφίες στους μικρούς Ψαριανούς, ενώ απολαύσαμε και γλυκά και κεράσματα από τον Μορφωτικό Σύλλογο του νησιού μας.

Φροντίζουμε πάντα με ευλάβεια να αναβιώνουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας που αφθονούν στο νησί μας. Αξίζει να σας αναφέρω ενδεικτικά:  τα ιδιαίτερα Ψαριανά Κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, το στολισμό και την περιφορά του καραβιού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τις πρωτοχρονιάτικες επισκέψεις σε όλα τα σπίτια του οικισμού.

 

7.Αφού περάσουμε τον χειμώνα μας, κ. Δήμαρχε, υπάρχουν κάποια σχέδια προς υλοποίηση και είναι αισιόδοξα τα «μηνύματα» για το επερχόμενο καλοκαίρι;

 

Τα τελευταία χρόνια έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του νησιού σε κάθε επίπεδο και βρίσκονται πολλά έργα σε εξέλιξη. Ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής των βασικών υποδομών της ύδρευσης και αποχέτευσης του οικισμού και αναβαθμίζεται καταλυτικά το οδικό δίκτυο. Με τη συνδρομή της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επαναπροσδιορίστηκε το σύστημα υδροδότησης του οικισμού με αρίστης ποιότητας νερό. Εχοντας λύσει τα ζητήματα των βασικών υποδομών βρισκόμαστε στο στάδιο ωρίμανσης έργων που αφορούν στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στην ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων, στις αποκαταστάσεις μνημείων, στην κατασκευή νέου ιατρείου και κλειστής αίθουσας αθλητικών δραστηριοτήτων. Επίσης, ετοιμάζεται ένας σημαντικός εκσυγχρονισμός των ψηφιακών υποδομών του δήμου μας ο οποίος θα αναβαθμίσει την αλληλεπίδραση του δήμου με τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η αναβάθμιση της συγκοινωνίας και η έλευση των υδροπλάνων θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας

 

8.Κλείνοντας κ. Δήμαρχε, και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο και την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση μας,  θα ήθελα ένα δικό σας μήνυμα προς τους αναγνώστες μας για τις γιορτές, αυτές τις ημέρες αγάπης.

 

Θα ήθελα και εγώ να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσω τον ηρωικό μας τόπο στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού. Εύχομαι οι άγιες ημέρες που έρχονται να μας χαρίσουν φώτιση και δημιουργία, ειρήνη και αγάπη. Έννοιες που φαντάζουν από τη μια τετριμμένες κι από την άλλη τόσο επίκαιρες. Η ενότητα, η ομοψυχία, η αισιοδοξία και η σκληρή δουλειά αποτελούν τα κλειδιά για την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών αντιμετωπίζει ο καθένας από μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

 

Δείτε επίσης
Συνεντεύξεις
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023
«Χριστούγεννα στα ηρωικά Ψαρά με φόντο το απέραντο γαλάζιο» - Συνέντευξη του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Ψαρών στο «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ» του «Εθνικού Κήρυκα»

Ευχαριστούμε πολύ τον Εθνικό Κήρυκα και τον Δημοσιογράφο Νεκτάριο Ντ. Χορμοβίτη για την όμορφη συνέντευξη και τη δυνατότητα που μας έδωσαν να παρουσιάσουμε τον ηρωικό μας τόπο στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού.   Κ. Δήμαρχε, μπορείτε να μας συστήσ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
-ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ -
Ένας τόπος άγριας ομορφιάς με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.