Νέα & Ανακοινώσεις
- Εκδηλώσεις - Επικαιρότητα -
Εκπνέει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στις 31 Μαΐου 2022
Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022

Αγαπητοί Συμπολίτες,

σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες εκπνέει στις 31 Μαΐου 2022 για όλους τους θιγόμενους.

Όπως ήδη γνωρίζετε σημαντικό ποσοστό του εξωαστικού χώρου του νησιού μας έχει χαρακτηριστεί ως «έκταση που εμπίπτει στη δασική νομοθεσία», είτε ως «δασική» είτε ως «χορτολιβαδική».

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί έχουν δύο επιπτώσεις: η πρώτη αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και η δεύτερη στις επιτρεπόμενες χρήσεις. Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα πρέπει ο θιγόμενος να υποβάλλει τίτλο ιδιοκτησίας (ιδανικά πριν του 1963) ώστε να αναγνωριστεί η ιδιοκτησία του.

Σχετικά με τις χρήσεις, επιτρέπονται εκείνες που ορίζει η νομοθεσία ανάλογα με τον τελικό χαρακτήρα. Ο εκάστοτε ιδιοκτήτης χρειάζεται να ακολουθήσει τα ακόλουθα βήματα:

1. Έλεγχος Ιδιοκτησίας: Ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται να διερευνήσει την ιδιοκτησία του στη σελίδα του αναρτημένου δασικού χάρτη: https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension. Εάν το ακίνητο βρίσκεται εντός δασικής περιοχής τότε θα πάει στο επόμενο βήμα.

2. Υποβολή Αντίρρησης Προδήλου Σφάλματος: Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά στη σελίδα: (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoDasikaAit_Page.aspx) χωρίς παράβολο. Εισέρχεστε με κωδικούς Taxis και συμπληρώνετε τα στοιχεία σας. Στη συνέχεια, σχηματίζετε το περίγραμμα του ακινήτου ιδιοκτησίας σας και ακολουθείτε τις οδηγίες για την υποβολή της αντίρρησης. Στο τέλος της διαδικασίας ο θιγόμενος αποθηκεύει στον υπολογιστή του (α) την αίτηση και (β) το αποδεικτικό υποβολής που εκδίδει το ηλεκτρονικό σύστημα.

Σε δεύτερη φάση, φτιάχνει φάκελο με (α) την αίτηση υπογεγραμμένη, (β) το αποδεικτικό υποβολής, (γ) αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας, (δ) αντίγραφο του Ε9, (ε) τον τίτλο κτήσης και (στ) προαιρετικά αντίγραφο τοπογραφικού, τεχνική έκθεση μηχανικού ή δασολόγου, κτλ. Ο φάκελος αυτός πρέπει να αποσταλεί ταχυδρομικά στη Δ/νση Δασών Χίου (Κύπρου 2, ΤΚ 82132, Χίος) μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τις εκδοθείσες εγκυκλίους και τη σχετική πληροφόρηση επισημαίνονται τα εξής:

• Η υποβολή αντίρρησης προδήλου σφάλματος είναι «ατελής». Ο θιγόμενος δεν πληρώνει κάποιο παράβολο.
• Η επιτροπή που θα εξετάσει τις αντιρρήσεις θα συσταθεί μετά τις 31 Μαΐου.
• Για το λόγο αυτό είναι σκόπιμο να υποβληθούν οι αντιρρήσεις αυτές, ώστε σε δεύτερη φάση και εφόσον δεν γίνει αποδεκτή η αντίρρηση, ο θιγόμενος να δύναται να υποβάλει κανονική ένσταση. Υποβάλλοντας εμπρόθεσμα και ατελώς την αντίρρηση δηλαδή, κατοχυρώνεται το δικαίωμα υποβολής ένστασης μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας.
• Χρήσιμα βοηθήματα στη διαδικασία ελέγχου (βήμα 1) και υποβολής αντίρρησης (βήμα 2) είναι η δήλωση της κτηματογράφησης από όπου και μπορούν να αντληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αντίρρηση (περίγραμμα ακινήτου, συμβόλαια, ΔΑΤ, Ε9). Όσοι έχουν απευθυνθεί σε μηχανικό για την κτηματογράφηση μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή του, ή το ψηφιοποιημένο αντίγραφο του περιγράμματος του ακινήτου (αρχείο με κατάληξη .dxf)

Δείτε επίσης
Εκδηλώσεις - Επικαιρότητα
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
Αθλητικά Μονοπάτια 2022: Παράταση Ηλεκτρονικών Εγγραφών έως τις 25 Μαΐου - Συμπληρώστε τι θα θέλατε να περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους γονείς ότι σχεδιάζεται ένα ακόμα καλοκαιρινό πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά που κατοικούν στο νησί μας, στο Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών. Για έβδομη χρονιά δημιουργείται η μεγάλη αθλητική παρέα του Αιγαίου ε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκδηλώσεις - Επικαιρότητα
Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022
Εκπνέει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στις 31 Μαΐου 2022

Αγαπητοί Συμπολίτες,σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες εκπνέει στις 31 Μαΐου 2022 για όλους τους θιγόμενους.Όπως ήδη γνωρίζετε σημαντικό ποσοστό του εξωαστικού χώρου του νησιού μας έχει χαρακτηριστεί ως «έκτασ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκδηλώσεις - Επικαιρότητα
Τρίτη, 10 Μαΐου 2022
Ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 13/5/2022 θα υλοποιηθεί από το Δήμο μας ο πρώτος ψεκασμός για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού.Όσοι εκ των δημοτών έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για ιδιωτική χρήση υπηρεσιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
-ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ -
Ένας τόπος άγριας ομορφιάς με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.