Νέα & Ανακοινώσεις
- Δελτία Τύπου -
Από τα Ψαρά στο Σύμπαν - Planetarium on the Go στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022 του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022

Τη δυνατότητα να δουν το σύμπαν σε απόσταση αναπνοής είχαν μικροί και μεγάλοι από το Ηρωικό Νησί των Ψαρών.

Το διήμερο, 6 και 7 Αυγούστου 2022, το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο στήθηκε στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος και έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τον έναστρο ουρανό και τον λαμπερό ήλιο, θαυμάζοντας το σύμπαν και μαθαίνοντας παραπάνω στοιχεία γι' αυτό.

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο, μοναδικό στο είδος του – μια ειδική ημιμόνιμη φορητή κατασκευή σταθερού θόλου με καρέκλες για τους θεατές, ταξίδεψε στα Ψαρά προσφέροντας μία μοναδική οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι η ημισφαιρική οθόνη προβολής διαμέτρου 6 μέτρων και με επιφάνεια εμβαδού 57 τετραγωνικών μέτρων!

Το βράδυ του Σαββάτου 6 Αυγούστου, τα δύο τηλεσκόπια έδειχναν τη σελήνη, τον Κρόνο, έναν κοντινό μας Γαλαξία, νεφελώματα κ.α. διευρύνοντας τους ορίζοντες των θεατών όλων των ηλικιών.

Το πρωινό της Κυριακής 7 Αυγούστου, στο ίδιο σημείο με τηλεσκόπιο νέας τεχνολογίας με ειδικό φίλτρο παρατηρήσαμε τον ήλιο και μάθαμε σημαντικές πληροφορίες για την σύσταση του.

Παράλληλα, και τις δύο ημέρες, το εκπαιδευτικό ενημερωτικό πρόγραμμα περιλάμβανε προβολές για παιδιά και ενήλικες μέσα στο θόλο. Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν τα βίντεο: "Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης", "Από Τη Γη Στο Σύμπαν", "Ο Ήλιος: Το Ζωντανό Μας Άστρο", "Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Το Σκαλοπάτι Για Τον Πλανήτη Άρη", "Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της Σκοτεινής Ύλης", "Το Κλίμα Της Γης". Οι εικόνες προβλήθηκαν σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του θόλου, ώστε να περιβάλλουν πλήρως το κοινό και να δίνουν την αίσθηση ότι το σύμπαν δεν είναι και τόσο μακρινό και απρόσιτο.

Όλοι όσοι επισκέφθηκαν το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο ήρθαν πιο κοντά στον θαυμαστό κόσμο της αστρονομίας και εκδήλωσαν το θαυμασμό τους αλλά και την επιθυμία να επαναληφθεί αντίστοιχη δράση.

"Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε τον Ψαριανό ουρανό μας και να καταλάβουμε την υπόσταση μας μέσα στο σύμπαν. Είναι μια δράση που συνεπήρε μικρούς και μεγάλους αφού το άγνωστο και το ανεξερεύνητο πάντα μας γοητεύει. Είμαστε ευτυχείς που το φετινό Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου μας περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες και εκπαιδευτικές δράσεις για όλους", δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος καλώντας τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στα καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα.

Δείτε επίσης
Δελτία Τύπου
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022
Πολύ σημαντική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ηρωικής Νήσου Ψαρών με Βολισσό και Πειραιά

Αναβαθμίζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ηρωικής Νήσου Ψαρών με τη Βολισσό και τον Πειραιά καθώς επιμηκύνεται η περίοδος εξυπηρέτησης, με ταυτόχρονη διεύρυνση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται δύο επιπλέον μήνες στα δρομολόγια που

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022
Ένα φορητό ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος ισχύος ενός MW εγκατέστησε ο ΔΕΔΔΗΕ στο παλιό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

Σας ενημερώνουμε ότι το ένα από τα δύο υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν το νησί μας με τη Χίο και μας τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα έχει παρουσιάσει βλάβη και χρήζει επιδιόρθωσης. Αυτή είναι μια διαδικασία χρονοβόρα καθώς απαιτεί μεταξύ άλλων πλωτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022
Ισχυρό εργαλείο για τους ακριτικούς Δήμους η ΜΟΔ ΑΕ - Τοποθέτηση του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Ψαρών στην εκδήλωση με θέμα: «Η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης δικαιούχων του ΕΣΠΑ 2021-2027»

Στην 86η ΔΕΘ παρευρέθηκε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών και τοποθετήθηκε στην πρώτη εκδήλωση της ΜΟΔ Α.Ε. (MOU S.A.) με θέμα «Η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης δικαιούχων του ΕΣΠΑ 2021-2027» που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
-ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ -
Ένας τόπος άγριας ομορφιάς με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.