Νέα & Ανακοινώσεις
- Δελτία Τύπου -
2.256.800 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ψαρών - Ένα έργο ζωής για τα Ψαρά μπαίνει στην τελική του ευθεία
Σάββατο, 08 Απριλίου 2023

Ένας βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής, που  θα αναβαθμίσει στο έπακρο τις παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα Ψαρά, βαίνει προς υλοποίηση με την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης παραχώρησης κατά κυριότητα οικοπέδου, ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών στην 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, προκειμένου στο συγκεκριμένο χώρο να ανεγερθεί το νέο σύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει το Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο του νησιού.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, επ’ αφορμής της υπογραφής της συμβολαιογραφικής πράξης παραχώρησης, το νησί μας επισκέφθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, συνοδευόμενος από το Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, κ. Χρήστο Ροϊλό και τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, κα Έλενα Κανταράκη.

Η συμβολαιογραφική πράξη υπεγράφη από το Δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Ψαρών κ. Κώστα Βρατσάνο και τον διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κύριο Χρήστο Ροϊλό. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για το νησί, ένα έργο ζωής, καθώς αλλάζει άρδην τα δεδομένα όσον αφορά την ποιότητα της υγειονομικής κάλυψης για του κατοίκους και για τους επισκέπτες  των Ψαρών.

Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 2.256.800,00 €, προέρχεται από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται  σύντομα η δημοπράτησή του.

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος παρουσίασε το έργο, αναφερόμενος και στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών Ψαρών  αναφορικά με τα ζητήματα υγείας. Εστίασε στις κοπιώδεις και χρονοβόρες προσπάθειες της δημοτικής αρχής, που ξεκίνησαν από το 2018, για την προετοιμασία και την ωρίμανση του συγκεκριμένου έργου.

Τόνισε επίσης και τα πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα του εξοπλισμού του ιατρείου των Ψαρών, με πιο πρόσφατα την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου συστήματος τηλεϊατρικής καθώς κι ενός σύγχρονου φορητού υπέρηχου, τη σημαντική βελτίωση στον τομέα των διακομιδών, είτε αυτές γίνονται με σκάφος του λιμενικού, είτε με ελικόπτερο του στρατού, καθώς και τη βελτίωση στον τομέα της προμήθειας των αναγκαίων υλικών και φαρμάκων.

Έκανε επίσης αναφορά στην  πρόσφατη ανακοίνωση για την επιλογή των Ψαρών ως ένα από τους σταθμούς  για  τα υπό προμήθεια πλωτά ασθενοφόρα που θα εδρεύουν στα νησιά μας, μια δράση που προωθείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δράσης, εστιάζοντας ιδιαίτερη στην πολύ σημαντική συμβολή της ΕΕΤΑΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ροϊλός αναφέρθηκε στη συμβολική επίσκεψή του στο νησί των Ψαρών και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ένταξης έργων που ανήκουν στον τομέα της υγείας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «αμέσως μετά το Πάσχα πιστεύω ότι θα ακούσουμε και τα ευχάριστα νέα της ανακοίνωσης της απόφασης ένταξης  και της είδησης της δημοπράτησης του έργου.

Πιστεύω ότι σε  δύο χρόνια από σήμερα θα είναι έτοιμο το ιατρείο σας, το οποίο θα είναι το πιο όμορφο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο που θα έχει η χώρα μας, γιατί έχει γίνει μια εξαιρετική μελέτη. Εκτός όμως από όμορφο, θέλουμε να είναι και εξοπλισμένο σωστά. Συζητάμε ήδη με το Δήμαρχο και προετοιμαζόμαστε για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων μέσω ΕΣΠΑ για τον εξοπλισμό του νέου ιατρείου».

«Το Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο έρχεται να προσφέρει αυτό το αίσθημα ασφάλειας. Κρίσιμο είναι να μπορέσουν τα μικρά ακριτικά νησιά να προσελκύσουν ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να προσφέρουν στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό που το νέο Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο περιλαμβάνει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, αξιοπρεπή διαμερίσματα για τους ιατρούς που είτε θα είναι μόνιμα εδώ, είτε θα έρχονται ως επισκέπτες από το Νοσοκομείο της Χίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης.  Δεσμεύτηκε επίσης προσωπικά για την ένταξη των Ψαρών και των Οινουσσών  στο μειωμένο νησιωτικό ΦΠΑ, μέχρι το 2025, όπως θεσμοθετήθηκε και μονιμοποιήθηκε πλέον και  για τη Χίο.

Δείτε την παρουσίαση του νέου Ιατρείου εδώ

Δείτε επίσης
Δελτία Τύπου
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
Let's do it Psara - Μια μεγάλη αγκαλιά που έδωσε στο νησί μας περιβαλλοντική ανάσα

Με απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή σύσσωμης της τοπική μας κοινωνίας πραγματοποιήθηκε η εθελοντική δράση Let's do it Greece, με σκοπό τον καθαρισμό πάρκων πρασίνου και παραλιών του νησιού μας. Την Κυριακή 14 Απριλίου όλο το νησί έδωσε δυναμικό παρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024
Σε διαδικασία δημοπράτησης το έργο «Ασφαλτόστρωση Οδικού Δικτύου Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών»

Σε διαδικασία δημοπράτησης για την ανάδειξη αναδόχου βρίσκεται το έργο «Ασφαλτόστρωση Οδικού Δικτύου Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών», προϋπολογισμού 1.779.268,23 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. από το Δήμο Χίου. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε στις 10

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024
Let's do it PSARA! Ραντεβού εθελοντισμού για τον καθαρισμό πάρκων πρασίνου και παραλιών

Let's do it PSARA! Ραντεβού εθελοντισμού για τον καθαρισμό πάρκων πρασίνου και παραλιών Κυριακή 14 Απριλίου 2024 - Στις 10:00 – Σημείο Συνάντησης: Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος   Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών ενώνει τις δυνάμεις του με σύσσωμη την τ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
-ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ -
Ένας τόπος άγριας ομορφιάς με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.