Νέα & Ανακοινώσεις
- Δελτία Τύπου -
«EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: Η Πλωτή Έκθεση» στην Ηρωική Νήσο Ψαρών
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022

Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στην Ηρωική Νήσο Ψαρών η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Μαθητές του νησιού μας, ντυμένοι με την παραδοσιακή φορεσιά πρόσφεραν στους συντελεστές, κατά την άφιξή τους, καλάθια με παραδοσιακά προϊόντα.

Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στα Ψαρά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουλίου στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών και λιμενικών αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου.

Με αισθήματα χαράς, ιδιαίτερης συγκίνησης και υπερηφάνειας καλωσόρισε στο ηρωικό και φιλόξενο νησί μας, την πλωτή ιστορική έκθεση ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του τόνισε: «Με δίαυλο επικοινωνίας τη θάλασσα, το Ελληνικό Αρχιπέλαγος, ζυμωμένο με τον διαχρονικό αγώνα για Ελευθερία και Ανεξαρτησία ζει στιγμές γνώσης και μνήμης. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό ταξίδι στο παρελθόν, ένα ταξίδι μνήμης και τιμής που μέσα από τα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια που εκθέτει, ζωντανεύει την νεότερη ιστορία του τόπου μας. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους των νησιών μας να γνωρίσουν με ακρίβεια στην ιστορική τεκμηρίωση και επιστημονική εγκυρότητα, το νήμα των γεγονότων που διατρέχει την Ελληνική Επανάσταση και να κοινωνήσουν με τα μηνύματα του Αγώνα για Ελευθερία».

Στην εκδήλωση το λόγο έλαβαν επίσης η κ. Δεληνικόλα, αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας, ο κ. Μπελέγρης, διευθυντής του Ιδρύματος «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ» και ο κ. Σιδεριδάκης, εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς. Παρούσα ήταν και η κ. Κουκίου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στη συμβολή των εμπόρων σε αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στην πλωτή έκθεση να συνεχίσει το ταξίδι της βάσει του προκαθορισμένου προγράμματος, έδωσαν όμως την ευκαιρία στους Ψαριανούς να απολαύσουν για επιπλέον ημέρες την εξαίρετη ομιλήτρια κ. Ευθυμίου αλλά και τα εκθέματα της πλωτής ιστορικής έκθεσης στα οποία γινόταν ξενάγηση από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

Δείτε επίσης
Δελτία Τύπου
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022
Συναυλία "Υπό το φως του φεγγαριού" στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022 του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών

Το ολόγιομο φεγγάρι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μετά μουσικής στον πανέμορφο και ιστορικό αρχαιολογικό χώρο "Αρχοντίκι" όλοι όσοι παρευρέθηκαν στη συναυλία το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου. Η Πηνελόπη Γκίκα ερμήνευσε και τραγούδησε γνωστές ε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022
Ένα φορτηγό σκουπίδια "ψάρεψαν" οι εθελοντές στη δράση για τον καθαρισμό του βυθού στο λιμάνι των Ψαρών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 η Εθελοντική Δράση του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του εθελοντή δύτη Γιώργου Καραβάνα με σκοπό τον καθαρισμό του λιμανιού και του περιβάλλοντος χώρου του π

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022
Από τα Ψαρά στο Σύμπαν - Planetarium on the Go στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022 του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών

Τη δυνατότητα να δουν το σύμπαν σε απόσταση αναπνοής είχαν μικροί και μεγάλοι από το Ηρωικό Νησί των Ψαρών. Το διήμερο, 6 και 7 Αυγούστου 2022, το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο στήθηκε στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος και έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
-ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ -
Ένας τόπος άγριας ομορφιάς με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.