Νέα & Ανακοινώσεις
- Δελτία Τύπου -
Σημαντικό βήμα για την διαχείριση των αποβλήτων στα νησιά Χίου, Ψαρών και Οινουσσών η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων - Υπεγράφη η σύμβαση της ΔΙΑΝΟΧ με τον ανάδοχο
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Υπογράφηκε την Τρίτη 17 Μαΐου η σύμβαση μεταξύ της ΔΙΑΝΟΧ και της αναδόχου εταιρείας για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων (Μ.Ε.Α.) που θα καλύπτει τα νησιά της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών. Η Μονάδα θα δημιουργηθεί στη Βέσσα και θα κοστίσει περί τα 4 εκ. ευρώ. Πλέον οι μονάδες που κατασκευάζονται στη χώρα, αριθμούν τις 12. Την ίδια ημέρα εγκαινιάστηκε και η αναβάθμιση του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο χώρο όπου θα γίνει η μονάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Χίος του 2030 θα καταφέρει να μη θάβει κανένα απόβλητο στον ΧΥΤΑ και συνεπώς να καταφέρει να καταστεί ένα από τα νησιά πρότυπο για τη διαχείριση των αποβλήτων. Επεσήμανε δε ότι οι δύο ακριτικοί Δήμοι, τα Ψαρά και οι Οινούσσες ήδη συμβάλουν τα μέγιστα στον τομέα της ανακύκλωσης ενώ τόνισε ότι θα αναζητηθούν νέοι τρόποι συνεισφοράς τους στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

Στις δηλώσεις που έγιναν με αφορμή τη σημαντική αυτή εξέλιξη στη διαχείριση των απορριμμάτων μίλησε και ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κορυφαίος τομέας που απασχολεί πολύ την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλές μέχρι σήμερα προσπάθειες, όμως εκκρεμούν πολλά ακόμη. Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για τη Χίο και για τα νησιά των Ψαρών και των Οινουσσών διότι «μπαίνει ένα λιθάρι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να φτάσουμε σε αυτό που ονειρευόμαστε όλοι». Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι τα μικρά νησιά όπως τα Ψαρά και οι Οινούσσες, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη Χίο. Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα τα απορρίμματα μεταφέρονται στο νησί μας με ειδικό όχημα και press container στην Βέσσα και λειτουργούμε ήδη την ανακύκλωση. Εξήρε το πόσο ευαισθητοποιημένος είναι ο κόσμος των Ψαρών. «Όταν για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια βάλαμε τους πρώτους κάδους ανακύκλωσης, ένιωσα ιδιαίτερα συγκινημένος βλέποντας γριούλες που έβαζαν στην τσαντούλα τα ανακυκλώσιμα για να τα τοποθετήσουν στους κάδους, είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας μια στιγμή καθημερινότητας από το νησί.

«Νομίζω ότι το ΚΔΑΥ εδώ στη Χίο αλλά και η Μ.Ε.Α. θα μπορέσουν να δώσουν μια σημαντική ώθηση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να αντιληφθούν ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε ο Δήμαρχος ενημερώνοντας τους παριστάμενους ότι ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών έχει κυνηγήσει χρηματοδοτήσεις για αυτούς τους σκοπούς. Μάλιστα στα Ψαρά πρόσφατα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. «Ουσιαστικά χρηματοδοτείται ο εξοπλισμός και τα έργα για να μπορούμε να προχωρήσουμε τόσο την ανακύκλωση όσο και την κομποστοποίηση. Νομίζω ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα, ο καφέ κάδος», ανέφερε. Κλείνοντας έδωσε πολλά συγχαρητήρια σε όλους και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Δήμαρχο της Χίου Σταμάτη Κάρματζη για την προσπάθεια που συντελείται.

Το κείμενο της τοποθέτησής του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνου Βρατσάνου μπορείτε να το δείτε στο σύνδεσμο: https://youtu.be/iRUECWGcR7Y?t=362.

Δείτε επίσης
Δελτία Τύπου
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
Let's do it Psara - Μια μεγάλη αγκαλιά που έδωσε στο νησί μας περιβαλλοντική ανάσα

Με απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή σύσσωμης της τοπική μας κοινωνίας πραγματοποιήθηκε η εθελοντική δράση Let's do it Greece, με σκοπό τον καθαρισμό πάρκων πρασίνου και παραλιών του νησιού μας. Την Κυριακή 14 Απριλίου όλο το νησί έδωσε δυναμικό παρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024
Σε διαδικασία δημοπράτησης το έργο «Ασφαλτόστρωση Οδικού Δικτύου Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών»

Σε διαδικασία δημοπράτησης για την ανάδειξη αναδόχου βρίσκεται το έργο «Ασφαλτόστρωση Οδικού Δικτύου Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών», προϋπολογισμού 1.779.268,23 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. από το Δήμο Χίου. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε στις 10

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024
Let's do it PSARA! Ραντεβού εθελοντισμού για τον καθαρισμό πάρκων πρασίνου και παραλιών

Let's do it PSARA! Ραντεβού εθελοντισμού για τον καθαρισμό πάρκων πρασίνου και παραλιών Κυριακή 14 Απριλίου 2024 - Στις 10:00 – Σημείο Συνάντησης: Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος   Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών ενώνει τις δυνάμεις του με σύσσωμη την τ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
-ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ -
Ένας τόπος άγριας ομορφιάς με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.