Νέα & Ανακοινώσεις
- Δελτία Τύπου -
Σημαντικό βήμα για την διαχείριση των αποβλήτων στα νησιά Χίου, Ψαρών και Οινουσσών η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων - Υπεγράφη η σύμβαση της ΔΙΑΝΟΧ με τον ανάδοχο
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Υπογράφηκε την Τρίτη 17 Μαΐου η σύμβαση μεταξύ της ΔΙΑΝΟΧ και της αναδόχου εταιρείας για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων (Μ.Ε.Α.) που θα καλύπτει τα νησιά της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών. Η Μονάδα θα δημιουργηθεί στη Βέσσα και θα κοστίσει περί τα 4 εκ. ευρώ. Πλέον οι μονάδες που κατασκευάζονται στη χώρα, αριθμούν τις 12. Την ίδια ημέρα εγκαινιάστηκε και η αναβάθμιση του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο χώρο όπου θα γίνει η μονάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Χίος του 2030 θα καταφέρει να μη θάβει κανένα απόβλητο στον ΧΥΤΑ και συνεπώς να καταφέρει να καταστεί ένα από τα νησιά πρότυπο για τη διαχείριση των αποβλήτων. Επεσήμανε δε ότι οι δύο ακριτικοί Δήμοι, τα Ψαρά και οι Οινούσσες ήδη συμβάλουν τα μέγιστα στον τομέα της ανακύκλωσης ενώ τόνισε ότι θα αναζητηθούν νέοι τρόποι συνεισφοράς τους στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

Στις δηλώσεις που έγιναν με αφορμή τη σημαντική αυτή εξέλιξη στη διαχείριση των απορριμμάτων μίλησε και ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κορυφαίος τομέας που απασχολεί πολύ την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλές μέχρι σήμερα προσπάθειες, όμως εκκρεμούν πολλά ακόμη. Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για τη Χίο και για τα νησιά των Ψαρών και των Οινουσσών διότι «μπαίνει ένα λιθάρι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να φτάσουμε σε αυτό που ονειρευόμαστε όλοι». Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι τα μικρά νησιά όπως τα Ψαρά και οι Οινούσσες, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη Χίο. Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα τα απορρίμματα μεταφέρονται στο νησί μας με ειδικό όχημα και press container στην Βέσσα και λειτουργούμε ήδη την ανακύκλωση. Εξήρε το πόσο ευαισθητοποιημένος είναι ο κόσμος των Ψαρών. «Όταν για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια βάλαμε τους πρώτους κάδους ανακύκλωσης, ένιωσα ιδιαίτερα συγκινημένος βλέποντας γριούλες που έβαζαν στην τσαντούλα τα ανακυκλώσιμα για να τα τοποθετήσουν στους κάδους, είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας μια στιγμή καθημερινότητας από το νησί.

«Νομίζω ότι το ΚΔΑΥ εδώ στη Χίο αλλά και η Μ.Ε.Α. θα μπορέσουν να δώσουν μια σημαντική ώθηση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να αντιληφθούν ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε ο Δήμαρχος ενημερώνοντας τους παριστάμενους ότι ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών έχει κυνηγήσει χρηματοδοτήσεις για αυτούς τους σκοπούς. Μάλιστα στα Ψαρά πρόσφατα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. «Ουσιαστικά χρηματοδοτείται ο εξοπλισμός και τα έργα για να μπορούμε να προχωρήσουμε τόσο την ανακύκλωση όσο και την κομποστοποίηση. Νομίζω ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα, ο καφέ κάδος», ανέφερε. Κλείνοντας έδωσε πολλά συγχαρητήρια σε όλους και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Δήμαρχο της Χίου Σταμάτη Κάρματζη για την προσπάθεια που συντελείται.

Το κείμενο της τοποθέτησής του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνου Βρατσάνου μπορείτε να το δείτε στο σύνδεσμο: https://youtu.be/iRUECWGcR7Y?t=362.

Δείτε επίσης
Δελτία Τύπου
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023
Βραβείο για το σπουδαίο έργο υποδομής στα Ψαρά

Το όραμά μας και η καρποφορία των προσπαθειών μας επιβραβεύονται στα Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ AWARDS 2019-2023! Την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 ο Δήμος μας παραλαμβάνει διάκριση στην κατηγορία 5Β.5 για τα «ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023
Τα Ψαρά της ζεστής φιλοξενίας και της προοπτικής!!

Τα 49 σκάφη και οι 400 περίπου ιστιοπλόοι που μετέχουν στον αγώνα Aegean Regatta  2023 κατέφθασαν στο φιλόξενο νησί μας, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, όπου τους περίμενε θερμή υποδοχή από μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας. Την Τρίτη 22 Αυγούστου σ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023
Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για 21 Αυγούστου 2023

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
-ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ -
Ένας τόπος άγριας ομορφιάς με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.