Νέα & Ανακοινώσεις
- Δελτία Τύπου -
Στον Εορτασμό 200ης Επετείου Α’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022

«Πενήντα εννέα πληρεξούσιοι.

Από το Σούλι και τη Θεσσαλονίκη, μέχρι την Κάσο και τα Ψαρά!

Από τη Σκόπελο και το Πήλιο έως τη Ρούμελη και το Μοριά!

Μέσα από πρωτόγνωρες για την εποχή δημοκρατικές συνελεύσεις, μαζεύτηκαν στον ιερό τόπο της Νέας Επιδαύρου για να συστήσουν κράτος!

Αυτοί οι πενήντα εννέα ηρωικοί Έλληνες και πλήθος ‘’παρατηρητών’’, ύψωσαν την κοινή της Ελλάδας σημαία και όρισαν το κράτος, απαιτώντας ουσιαστικά από τον υπόλοιπο κόσμο να σεβαστεί την απόφασή τους.

Σημεία της Ιστορίας γυρνούν στο μυαλό μας σε κάθε γενιά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά με τα ίδια θύματα! Τους πονεμένους αυτού του κόσμου!»

Στις πολυήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Νέα Επίδαυρο το διάστημα από 19 έως 27 Μαρτίου για τον Εορτασμό της 200ης Επετείου Α’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων συμμετείχε ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, το διήμερο 19 και 20 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα γεγονός ορόσημο της ελληνικής ιστορίας, με την ενεργή συμμετοχή του νησιού μας, που μας γεμίζει υπερηφάνεια και συγκίνηση.

Οι Δήμαρχοι των ιστορικών επαρχιών που απέστειλαν παραστάτες-πληρεξούσιους στις εργασίες της συνέλευσης – μεταξύ αυτών και ο Δήμος μας - συνεδρίασαν συμβολικά τιμής ένεκεν στο χώρο διεξαγωγής της, την Πιάδα. Το Συνεδριακό Κέντρο Νέας Επιδαύρου έχει κατασκευάσει η Βουλή των Ελλήνων.

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος παρέστη επίσης στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που στήθηκε για τα 200 χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, ενώ περιηγήθηκε και στην Ομαδική Έκθεση με τίτλο «Περί μόνου του κοινού της Ελλάδος συμφέροντος» όπου σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί εξέθεσαν τα έργα τους στο κτίριο της Μόνιμης Έκθεσης της Βουλής στη Νέα Επίδαυρο.

Ο Αναγνώστης Μοναρχίδης, η εμβληματική αυτή φυσιογνωμία του νησιού μας, ήταν ο απεσταλμένος των Ψαρών και μέλος της επιτροπής συγγραφής του πρώτου συντάγματος. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα και ανέπτυξε αξιόλογη πολιτική δράση τελώντας Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ήλιδας, ενώ παράλληλα χρημάτισε αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Γερουσίας.

Σε ανάμνηση του σπουδαίου αυτού ιστορικού γεγονότος της Α' Εθνοσυνέλευσης και της ψήφισης του πρώτου και πρωτοποριακού για την εποχή συντάγματος των Ελλήνων, το οποίο καθιέρωσε τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, της διάκρισης των εξουσιών και το κράτος δικαίου, υπογράφηκε στο συνεδριακό κέντρο της Νέας Επιδαύρου από όλους τους δημάρχους το πρωτόκολλο επανασύνδεσης Ιστορικών Επαρχιών - Σύγχρονων Δήμων.

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι:

«Οι αξίες και οι αρχές που διακήρυξε η Α’ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου συνεχίζουν να αποτελούν και σήμερα πηγή έμπνευσης και οδοδείκτη για όλους μας. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους πρωταγωνιστές της Εθνοσυνέλευσης που έβαλαν τα θεμέλια για τη συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την πραγματοποίησή της και έχοντας την ιδιαίτερη τιμή να  εκπροσωπώ σήμερα τους ακρίτες του Ηρωικού Νησιού των Ψαρών, θα ήθελα να υπογραμμίσω την προσήλωση και την πίστη μας στη διαρκή προσπάθεια για την κατάκτηση και προάσπιση του πλέον πολύτιμου αγαθού  της ζωής μας όπως είναι αυτό της Ελευθερίας, σε όλες τις εκφάνσεις της».

Παράλληλα, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και απέδωσε συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Επιδαύρου κ. Αναστάσιο Χρόνη για την εξαιρετική πρωτοβουλία, την άψογη διοργάνωση των εκδηλώσεων και την υπέροχη φιλοξενία που τους επιφύλαξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Επιδαύρου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Βουλή των Ελλήνων τιμούν την ιστορία μας μέσα από δράσεις που φέρνουν στο νου τη συνεργασία, τη σύμπνοια και την κοινή πορεία. Οι εκδηλώσεις αυτές τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Δείτε επίσης
Δελτία Τύπου
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
Let's do it Psara - Μια μεγάλη αγκαλιά που έδωσε στο νησί μας περιβαλλοντική ανάσα

Με απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή σύσσωμης της τοπική μας κοινωνίας πραγματοποιήθηκε η εθελοντική δράση Let's do it Greece, με σκοπό τον καθαρισμό πάρκων πρασίνου και παραλιών του νησιού μας. Την Κυριακή 14 Απριλίου όλο το νησί έδωσε δυναμικό παρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024
Σε διαδικασία δημοπράτησης το έργο «Ασφαλτόστρωση Οδικού Δικτύου Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών»

Σε διαδικασία δημοπράτησης για την ανάδειξη αναδόχου βρίσκεται το έργο «Ασφαλτόστρωση Οδικού Δικτύου Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών», προϋπολογισμού 1.779.268,23 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. από το Δήμο Χίου. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε στις 10

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024
Let's do it PSARA! Ραντεβού εθελοντισμού για τον καθαρισμό πάρκων πρασίνου και παραλιών

Let's do it PSARA! Ραντεβού εθελοντισμού για τον καθαρισμό πάρκων πρασίνου και παραλιών Κυριακή 14 Απριλίου 2024 - Στις 10:00 – Σημείο Συνάντησης: Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος   Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών ενώνει τις δυνάμεις του με σύσσωμη την τ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
-ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ -
Ένας τόπος άγριας ομορφιάς με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.